onsdag 10. juni 2009

Faarikaal

Jeg har i loepet av den siste uka laget baade gulrotkake og lapper med stor suksess, men jeg har ikke vaaget meg til aa lage noen form for norsk middagsmat, fordi jeg ikke er noen stor kokk og jeg har derfor fortalt at i Norge bare pizza, pasta - som de jo spiser her ogsaa -, asiatisk - som jeg dessverre ikke har ingredienser til aa lage til dem her - og fisk - som vi de faa gangene vi faar tak i spiser paa argentinsk maate. Men jeg fikk mamma til aa sende meg en bok om Norge paa spansk da jeg hadde vaert her et par uker, saa de skulle faa en idé om hvordan mitt fedreland ser ut. Dette en bok som inneholder bilder av Norge slik vi alle kjenner det; solen som skinner paa vaskeekte nordmenn paa Prekestolen, elger i solnedgang, menn i fiskeutstyr som griller dagens fangst over baalet i kveldinga, samer paa vidda, spekkhogger i fjorden(hva???), alpinister i badebukse paa Strynsfjell, elgefamilier og bjoerner, skinnende, blanke aargangsbiler ved et utsiktspunkt i Geiranger og ungpiker i bunaden lent opp mot kirsebaertre i blomst som vinker til guttene i pramen i Hardangerfjorden. Min far Santiago leste boka med stor iver og kunne etterpaa fortelle at bakerst i boka staar det oppskrifter paa norsk mat. Mye av det er angivelig fisk, men den tradisjonelle, norske retten av lammekjoett og kaal som nordmenn spiser om hoesten kunne jeg kanskje lage? For jeg visste vel hva det var? Jo, jeg vet hva det er. Det er faarikaal, og det stemmer faktisk at vi spiser det, selv om det ikke stemmer at jeg leker i blomsterenger med bunad og kyr som denne boka kanskje ogsaa kunne funnet paa aa paastaa. Og jeg har utsatt dette en stund, for at hoesten skal passere, og jeg kan slippe aa lage det, men naa har han kjoept inn lammekjoettet. Og det er sikkert godt lam altsaa, for landsbyen min lever av sauedrift, det er hovedinntektskilden. Og jeg maa naa lage faarikaal innen svaert kort tid. Og jeg klarer ikke aa trekke poelser engang! Og jeg mistenker at det ikke er saa lett som det staar i boka mi, i tillegg til at jeg ikke egentlig skjoenner hva oppskriften sier engang, for spanskforstaaelsen min slaar seg vrang naar det gjelder aa skjeonne faarikaaloppskrifter tror jeg. Og jeg tror at for aa lage god faarikaal er noe som krever hemmelige ingredienser, eller magiske triks som har gaatt i arv i generasjoner, og det har ikke jeg! Gi meg noen hemmlige trisk som garanterer at dette blir bra, a! Herregud, jeg faar noia. For det er sikkert noe lurt man maa huske paa, som at man maa ha en tallerken under ribba for at fettet skal renne av, som han mannen paa MatPrat-reklamen forteller om jula. Men jeg er altsa ute etter faarikaaltrisk, dere. Ta kontakt snarest!

En ting til: er det noen av dere som hoerer paa radio, og har hoert en reklame for Tine Go' Morgen Youghurt med ei viss Kristine 17 aar? Gi beskjed!

(Dette er et innlegg jeg virkelig krever at noen svarer paa, jeg sitter her og skjelver og er veldig redd for aa vaere en daarlig representant for Norge hvis faarikaalen ender galt)

1 kommentar:

  1. Jeg fant oppskrift fra matprat! Den virker ganske enkel altså:) Et tips fra meg er å bruke HELE pepperkorn, også må du si ifra at de er i retten, slik at familien din ikke brekker noen tenner:P

    Oppskriften går ihvertfall slik:
    Ingredienser
    1 ½ kg fårikålkjøtt
    1 ½ kg hodekål
    4 ts hel pepper
    2 ts salt
    3 dl vann
    Slik gjør du:
    1. Del hodekålen i båter.

    2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.

    3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.

    4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

    Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

    Serveres med kokte poteter.


    Klem Ingunn<3

    SvarSlett